Bohusläns Gille i
Stockholm 100 år
-fest och manifestation på Operaterrassen
Över två hundra medlemmar av Bohusläns Gille i Stockholm samlades på Operaterrassen den 23 februari för att slutgiltigt och eftertryckligt fira Gillets 100 år. Firandet av jubileet hade inletts med boken "Bohuslän - Bohusläns Gille i Stockholm 100 år".
Gillets middagar brukar föregås av ett intressant föredrag, och det förspelet fick även jubileumsmiddagen. Professor Thomas Lindkvist vid Göteborgs Universitet föreläste om ”Bohuslän mellan vikingatid och medeltid” - ett ämne lika intressant för de inbjudna gästerna från granngillena i Stockholm: Wästgöta Gille, Dalslands Gille och Det Norske Samfund.
Så vandrade deltagarna till festsalarna där
Ebbe Belfrages Ensemble
underhöll. När alla väl var på plats vid de 19 borden hördes en
omisskännligt bohuslänsk ton i operahuset. Den ljöd när Gillets ordförande,
professor Karl-Erik Eriksson, önskade välkommen till middagen med ett citat ur
bokens uppsats av Katarina Lewis om schartauanismen:
”Man skall dricka så mycket att man retar nykterhetsvännerna och så
litet att man retar djävulen och så skall man ta sig en sup för att inte vara
egenrättfärdig.” Att döma av sorlet var inte medlemmar och gäster sena
med att följa denna väl balanserade uppmaning. Och det unisona sjungandet var
det heller inget fel på - det bjöds både på nyskrivna snapsvisor och andra visor. Uppmärksamheten var dock total
när det var dags för Karl-Erik Erikssons högtidstal,
kryddat med citat ur
jubileumsboken. Det för dagens människor märkligaste citatet ur boken togs från Ingmar
Lindmarkers uppsats om Gillets historia. De som grundade Gillet gjorde det för
att förbereda 250-årsjubileet av att Bohuslän blivit svenskt! Det var freden
i Roskilde som skulle firas, och Gillet lyckades 1908 att få Sveriges
dignitärer med kyrka och kungahus i spetsen att genomföra ett fantastiskt
program från klockringning på morgonen till festbankett på kvällen. Nästa år infaller Roskildefredens 350-årsjubileum. Karl-Erik
Eriksson konstaterade torrt att Gillet troligen inte kommer att försöka få
Sverige att fira det lika överdådigt. Gillet är inte längre en patriotisk
herrklubb. Det har inte gjort Gillets festmeny 2007 enklare! Medlemmar och gäster på
Operaterrassen kunde njuta av förrätten silltallrik med västerbottenost samt snaps eller sherry för dem som så önskade. Huvudrätten var stekt piggvar med
citrusvinägrett, potatispuré, smaksatt med rökt vitlök, kompott på
plommontomater, kaprisbär och fänkål vilket ackompanjerades av Santandrea
2005, Grillo-Isonla. Till efterrätt bjöds glassmarängtårta på björnbär
och vaniljglass med Chateau Menota 2004, Graves. Till kaffet serverades petits
fours samt avec. Högtidstalet avslöjade att Bohusläns Gille idag har en majoritet av
kvinnor. Att flera av dem gör kvalificerade insatser framgår inte minst av
jubileumsboken men framhölls också när årets mottagare av Gillets förtjänstmedalj presenterades. Karl-Erik Eriksson sade avslutningsvis att hemsidan kommer att ge en
bestående dokumentation av de insatser som mottagarna av förtjänstmedaljerna och andra aktiva gjort. Därmed blir hemsidan ”den
elektroniska historik som författaren av boken inför vårt 200-års jubileum
skall använda sig av”. Vår festfotograf fångade firandet. Gå in i fotogalleriet
som visar gästerna vid borden och den efterföljande dansen till Ebbe Belfrages
Ensemble. Bohusläns tidningar har uppmärksammat våra festligheter. Vi
nöjer oss med att redovisa ett litet kollage av några tidningsurklipp som du
kan ta del av här. Och vi kan inte undanhålla dig tackbrevet från Dalslands Gille. Men det har kommit många fler.