Bohusläns Gille i Stockholm 100 år
-fest och manifestation på Operaterrassen

Över två hundra medlemmar av Bohusläns Gille i Stockholm samlades på Operaterrassen den 23 februari för att slutgiltigt och eftertryckligt fira Gillets 100 år. Firandet av jubileet hade inletts med boken "Bohuslän - Bohusläns Gille i Stockholm 100 år".

Gillets middagar brukar föregås av ett intressant föredrag, och det förspelet fick även jubileumsmiddagen. Professor Thomas Lindkvist vid Göteborgs Universitet föreläste om ”Bohuslän mellan vikingatid och medeltid” - ett ämne lika intressant för de inbjudna gästerna från granngillena i Stockholm: Wästgöta Gille, Dalslands Gille och Det Norske Samfund.

Så vandrade deltagarna till festsalarna där Ebbe Belfrages Ensemble underhöll. När alla väl var på plats vid de 19 borden hördes en omisskännligt bohuslänsk ton i operahuset. Den ljöd när Gillets ordförande, professor Karl-Erik Eriksson, önskade välkommen till middagen med ett citat ur bokens uppsats av Katarina Lewis om schartauanismen:

”Man skall dricka så mycket att man retar nykterhetsvännerna och så litet att man retar djävulen och så skall man ta sig en sup för att inte vara egenrättfärdig.”

Att döma av sorlet var inte medlemmar och gäster sena med att följa denna väl balanserade uppmaning. Och det unisona sjungandet var det heller inget fel på - det bjöds både på nyskrivna snapsvisor och andra visor.

Uppmärksamheten var dock total när det var dags för Karl-Erik Erikssons högtidstal, kryddat med citat ur jubileumsboken.

Det för dagens människor märkligaste citatet ur boken togs från Ingmar Lindmarkers uppsats om Gillets historia. De som grundade Gillet gjorde det för att förbereda 250-årsjubileet av att Bohuslän blivit svenskt! Det var freden i Roskilde som skulle firas, och Gillet lyckades 1908 att få Sveriges dignitärer med kyrka och kungahus i spetsen att genomföra ett fantastiskt program från klockringning på morgonen till festbankett på kvällen.

Nästa år infaller Roskildefredens 350-årsjubileum. Karl-Erik Eriksson konstaterade torrt att Gillet troligen inte kommer att försöka få Sverige att fira det lika överdådigt. Gillet är inte längre en patriotisk herrklubb.

Det har inte gjort Gillets festmeny 2007 enklare! Medlemmar och gäster på Operaterrassen kunde njuta av förrätten silltallrik med västerbottenost samt snaps eller sherry för dem som så önskade. Huvudrätten var stekt piggvar med citrusvinägrett, potatispuré, smaksatt med rökt vitlök, kompott på plommontomater, kaprisbär och fänkål vilket ackompanjerades av Santandrea 2005, Grillo-Isonla. Till efterrätt bjöds glassmarängtårta på björnbär och vaniljglass med Chateau Menota 2004, Graves. Till kaffet serverades petits fours samt avec.

Högtidstalet avslöjade att Bohusläns Gille idag har en majoritet av kvinnor. Att flera av dem gör kvalificerade insatser framgår inte minst av jubileumsboken men framhölls också när årets mottagare av Gillets förtjänstmedalj presenterades.

Karl-Erik Eriksson sade avslutningsvis att hemsidan kommer att ge en bestående dokumentation av de insatser som mottagarna av förtjänstmedaljerna och andra aktiva gjort. Därmed blir hemsidan ”den elektroniska historik som författaren av boken inför vårt 200-års jubileum skall använda sig av”.

Vår festfotograf fångade firandet. Gå in i fotogalleriet som visar gästerna vid borden och den efterföljande dansen till Ebbe Belfrages Ensemble.

Bohusläns tidningar har uppmärksammat våra festligheter. Vi nöjer oss med att redovisa ett litet kollage av några tidningsurklipp som du kan ta del av här.

Och vi kan inte undanhålla dig tackbrevet från Dalslands Gille. Men det har kommit många fler.